Šachový festival mládeže v Bezměrově

25.07.2017 22:55

Od 17. do 23. července proběhl v kulturním domě v Bezměrově již 5. ročník Šachového festivalu mládeže. Celkem se v pěti turnajích představilo více než 200 účastníků z ČR, Slovenska, Ukrajiny a Běloruska. Festival zahájila vedoucí odboru sportu Sokolské župy Hanácké paní Dana Klárová.

Pořádající oddíl Sokol Postoupky přichystal pro účastníky festivalu několik novinek. Jednou z nich byl FIDE OPEN turnaj v rapid šachu. Ten odstartoval celý festival v pondělí 17. července. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol tempem 15 minut + 5 sekund za provedený tah. O první příčku byl velmi vyrovnaný boj. První čtyři hráči získali shodně 5,5 bodu . Titul si díky nejlepšímu pomocnému hodnocení odnesl Tomáš Cagašík (Slavie Kroměříž).Nejlepší ženou byla Lucie Vaňharová (Sokol Postoupky). 

Turnaj se hrál zároveň jako Regionální přebor mužů. V něm zvítězil Tomáš Cagašík před Petrem Petříkem (oba Slavia Kroměříž) a Romanem Brázdilem (Sokol Postoupky).V úterý 18. července pokračoval festival dalšími dvěma rapid turnaji. O bezměrovského krále se utkali hráči do 15 let v C-turnaji a do 11 let v D-turnaji.V C-turnaji zvítězil Lukáš Macháček (Staré Město 6,5 bodu) před Patrikem Richvalským (ŠK Zlín-Malenovice) a Šimonem Nesporým (ŠK Zábřeh, oba 5 bodů). Těsně pod stupni vítězů skončil domácí Pavel Opluštil.V D-turnaji si nejlépe vedl Vlastimil Babula (Staré Město, 6,5), druhý skončil Michal Černý (ŠK Zlín-Malenovice, 6) a třetí Šimon Šalgovič (Doprastav Bratislava, 5,5).Od středy 19. července až do neděle 23. července pak začaly hlavní turnaje. Na úvod nás poctila svou návštěvou poslankyně evropského parlamentu MUDr. Olga Sehnalová, která převzala záštitu nad celým festivalem. Poté začaly pětidenní nelítostné boje o spoustu cen v různých věkových kategoriích.Ve FIDE OPEN turnaji B (Memoriálu Pavla Slavíka) se hrálo kromě celkové kategorie také o nejlepší ženu, dorostence a žáka do 15 let. Zároveň se turnaj konal jako Přebor Sokolské župy Hanácké. Vítězem se tak stal druhý nasazený Josef Mudrák (Slavia Kroměříž). Druhý skončil Ladislav Vaněk (Sokol Vrbno pod Pradědem, oba 6 bodů). Třetí skončil Martin Húsek (Staré Město) a čtvrtý Roma Brázdil (Sokol Postoupky, oba 5,5).

V hlavním A OPEN FIDE tunaji do 13 let se hrálo švýcarským systémem na 9 kol, tempem 60 minut +30 sekund za provedený tah. Turnaj se hrál zároveň jako Přebor České obce Sokolské a KP Zlínského kraje mládeže. V tomto turnaji bylo velmi těžké najít jednoznačného favorita. O celkové prvenství se mohlo ucházet až 10 hráčů. K domácím želízkům pak patřil obhájce loňského stříbra Pavel Opluštil a v dobré formě hrající Dominik Večeřa. Oba dva také hodně míchali pořadím. Dominik byl dokonce ještě před posledním kolem v čele turnaje. Prohrou v posledním kole ale spadl na konečné čtvrté místo. Na uvolněný trůn se tak dostal v bratrovražedném souboji s Michalem Černým Viktor Šimek (ŠK Zlín, 7,5). Ten tak zaslouženě zvítězil v absolutním pořadí. Druhý  skončil Tobiáš Krejčok (BŠS Frýdek-Místek) a třetí Vlastimil Babula (ŠK Staré Město, oba 7). V přeboru ČOS pak zvítězil v kategorii do 13 let Dominik Večeřa před Pavlem Opluštilem a Adamem Vylíčilem (Sokol Morkovice). 

V mladší kategorii do 10 let pak uspěl Tomáš Daniel Kubín, před Danielem Böserlem a Thomasem McEvoyem (všichni Sokol Postoupky). 
Krajskými přeborníky se stali Dominik Večeřa, Viktor Šimek a Jakub Matůš.

Závěrečného vyhlašování výsledků se účastnil také starosta TJ Sokol Postoupky pan Aleš Strážnický a starostka Sokolské župy Hanácké paní Ivana Zavadilová. Největší šachový turnaj pro mládež ve Zlínském kraji podpořili také Sokolská župa Hanácká, Zlínský kraj,Česká obec Sokolská, Město Kroměříž. Zlínský kraj či Šachový svaz Zlínského kraje.