Oslavy 110 let od založení Tělocvičné jednoty Sokol Postoupky

10.09.2020 19:04

V sobotu 5.9.2020 se v Postoupkách uskutečnila velkolepá oslava 110. výročí založení Tělocvičné jednoty Sokol Postoupky. První část oslav proběhla v místní sokolovně. Zahájena byla slavnostní schůzí, za přítomnosti starostky Sokolské župy Hanácké Ivany Zavadilové, zástupců jednotlivých jednot župy Hanácké a zástupců Města Kroměříže pana starosty Mgr. Jaroslava Němce, který nad danou akcí převzal záštitu a místostarosty br. Mag. Bc. Karla Holíka, MBA. V rámci zasedání byla udělena zasloužilým členům župní čestná uznání a poděkování za dlouhodobou sokolskou činnost. Nedílnou součástí programu bylo slavnostní otevření výstavy na téma „Jak jsme žili a žijeme dnes“, na kterém se sešli všichni přítomní v prostorách sokolovny hned po skončení slavnostní schůze.

K tématu výstavy se v článku vrátíme ještě s podrobným popisem.

Hlavní stěžejní část oslav 110. výročí založení T. J. Sokol Postoupky se konala v sobotu. Pro širokou veřejnost byla zahájena společným slavnostním průvodem obcí od sokolovny k místnímu sportovišti Rybníček. V čele průvodu kráčel náčelník Sokolské župy Hanácké Kamil Zapletal, který udával krok praporečníkům, krojovaným sokolům, nekrojovaným hostům, dětským i dospělým cvičencům v úborech. Nedílnou součástí průvodu byla pochodová hudba hraná na tahací harmoniky a doprovázená zpěvem.

Průvod došel na sportoviště, cvičenci se seřadili ke slavnostnímu nástupu a pod velením náčelníka br. Zapletala zazněly slavnostní znělka XV. všesokolského sletu a hymna České republiky. V krátkých zdravicích starosta Sokola Postoupky Aleš Strážnický, starostka župy Ivana Zavadilová a starosta Města Kroměříže Mgr. Jaroslav Němec připomněli význam sokolských tradic a poděkovali nejen všem cvičenců, ale i všem ostatním, kteří svou prací a finanční podporou pomohli tuto jedinečnou akci uspořádat. Náčelník Kamil Zapletal na závěr zvolal sokolské tradiční „Cvičení Nazdar!“ a všichni odpověděli zvoláním Zdar! Po rozchodu se všichni cvičící šli připravit na svá vystoupení.

Jako první společná cvičení zahájily mažoretky Reliké z T.J. Sokol Kostelany. Pod vedením cvičitelky Kristýny Jakoubkové předvedlo celkem 14 cvičenek dvě skladby, a to ,,Jahodová holčička“ a „Skok je víc než krok“. Jen pro zajímavost - nejmladší cvičence jsou teprve 3 roky. Na rozpáleném povrchu umělého hřiště děvčátka předvedla velmi krásné cvičení, za což byla odměněna velikým potleskem přihlížejících.

Nejmladší cvičence nahradili cvičenci Věrné gardy ze Sokola Kroměříž, Sokola Postoupky a Sokola Zlín. Pod vedením cvičitelek Mgr. Dany Klárové a Kateřiny Příhodové rovněž předvedli dvě skladby, obě na hudbu českého skladatele Karla Hašlera a v choreografiií sester Kocmichových. V počtu 9 cvičících předvedli sletovou skladbu z roku 2006 „Ta naše písnička česká“ a v početnějším obsazení, v počtu 18 cvičenců, pak předvedli sletovou skladbu z roku 2018 „Princezna Republika“. Členové Věrné gardy opět nezklamali, a za své vynikající předvedení sklidili od všech přítomných obdivné uznání. I zde je namístě zmínit, že nejstaršímu cvičenci je 88 let.

Sletová skladba „Spolu“ patřila k nejlepším skladbám sletového roku 2018. Upravenou verzí muži z T.J. Sokol Třebětice, pod vedením cvičitele Romana Tupého, zaujali všechny přítomné zejména grandiózním závěrem, ve kterém vytvořili ze svých těl pyramidu a hrdě vztyčili nad svými hlavami státní a sokolskou vlajku.

Po silných mužích nastoupily domácí ženy ze Sokola Postoupky, které si v čele s cvičitelkou Soňou Řezáčovou pro přítomné připravily hned tři skladby. Jako první předvedly ukázku sletové skladby „Cirkus“, ve které cvičenky zezačátku nevědí, co mají správně dělat, ale následně si každá najde svou značku a pustí se s chutí do cvičení, které jim výslovně dělá

radost. Do blízké historie nás pozvaly ženy skladbou s názvem „Werich“, ve které využívají vypravěčskou dovednost českého herce, baviče a komika a společně povzbuzují ostatní přihlížející, aby se k jejich cvičení přidali. Výzvě neodolala starostka župy Hanácké a ve slavnostním kroji si vyzkoušela pochodové cvičení. Po rychlém převléknutí do dalšího kostýmu za provizorním paravánem na hřišti se objeví nápadité sokolky převlečené za kuchařky. V tanci „Kuchař“ pak vtipně a s nadsázkou předvedou, že jsou nejen dobré cvičenky, ale mají i smysl pro rodinu a pochopení pro manžela, když umí zacvičit i s vařečkou v kuchyni. V jednotlivých vystoupeních tak ženy ukázaly spojení vtipu, radosti ze cvičení a pohybu, vyzařovalo z nich kamarádství a jednota.

Posledními z vystupujících, v rámci společných cvičení, byli hosté domácích, a to taneční skupina orientálních tanců Rose Line z Kroměříže. Pod vedením Martiny Perútkové ženy v krásných orientálních kostýmech zatančily dva břišní tance s názvy „Balada“ a „Gipsy“. Inspirativní vystoupení rovněž všechny přítomné zaujalo a tanečnice sklidily zasloužené ovace.

Po skončení společných cvičeních přišel na řadu zábavný program pro děti i dospělé. Na sportovišti měřily děti své síly v tradičním přetahování lanem, házení míčků do kbelíků, trefování branek. Oblíbený byl zápas v malé kopané, kde změřili s dětmi síly i dospělí. Po připraveném občerstvení mohly děti vyzkoušet své štěstí v bohaté tombole. Aby to dospělým nebylo líto, došlo i k losování výher pro dospělé, které byly humorně popisovány. Přiblížil se pomalinku podvečer a k poslechu všem přítomným zazpíval zpěvák, herec a dabér Patrik Možíš, za hudebního doprovodu pianistky Marie Drkulové. Zaznělo několik písní z repertoáru Karla Gotta, což se líbilo zejména ženskému publiku. Je nutno podotknout, že o zábavu se dále postarali harmonikáři paní Hrmová a pan Brada, který rovněž brzo oslaví 90. narozeniny. Celý den i večer poskytnul zázemí účastníkům nově zbudovaný přístřešek areálu na Rybníčkách, který město Kroměříž nechalo na požadavky místních zbudovat, za což si zaslouží poděkování.

Velký dík patří všem sokolům i nesokolům, kteří s pořádáním akce pomohli, a to jak technickým zajištěním akce v podobě ozvučení panem Ondřejem Morkusem, tak zpracováním videozáznamu akce panem Milanem Perdykulou, tak i všem ostatním, kteří přišli akci podpořit svou účastí a cvičencům tleskali. Oslava byla finančně podpořena Sokolskou župou Hanáckou, Vzdělavatelským odborem ČOS – zejména při uspořádání výstavy, dále pak starostou Města Kroměříže, místním Osadním výborem Postoupky a dar poskytlo místní MS Postoupky –Hradisko.

Celý oslavný den 5.9.2020 se pro místní sokoly stal zcela jistě nezapomenutelným zážitkem a věřím, že jsme společně pobavili širokou veřejnost. Za organizaci daného dne chci vyslovit, z pozice starosty T.J. Sokol Postoupky, poděkování všem organizátorům, kteří se na akci podíleli. Bylo mi ctí strávit s vámi všemi tento příjemný den.

Bc. Aleš Strážnický, DiS.

Oslavy 110. výročí založení T.J. Sokol Postoupky pokračovaly hned druhý den. Po celou neděli 6.9.2020 byla pro širokou veřejnost otevřena sokolovna. Příchozí tak mohli shlédnout výstavu se sokolskou tématikou, kterou připravila Mgr. Aneta Krčálová. Pro výstavu využila podkladů z místních zdrojů, soukromých sbírek, zapůjčených materiálů z archivu Města Kroměříže a Sokolské župy Hanácké. Snažila se přiblížit důležité chvíle od vzniku založení spolku. O tomto vzácném okamžiku se zmiňuje první zápis z dané kroniky: ,,Tělocvičný odbor Sokola pro Miňůvky, Postoupky a Hradisko byl založen dne 4. září 1910, kteréhožto dne se konala ustanovující schůze v hostinci v Miňůvkách a starostou spolku se stává pan Jan Gazda“.

V této době byly zde již jiné spolky, které se chovaly k nově založenému Sokolu netečně. Přirozeně širší veřejnost nebyla zralá pochopit vznešenou myšlenku sokolskou a její význam pro člověka samotného. A tak se začaly psát sokolské dějiny v obci - cvičení v zahradě, vybudování sokolovny, cvičení na sletech v Praze, divadelní představení určená dětem i dospělým. Místní sokolové v Postoupkách pořádali „Dětské radovánky“ a pro dospělé „Šibřinky“ na různá témata - např. karneval na riviéře, světová výstava v Paříži či v říší pohádek. Na pozvánce s tématem „v říši pohádek“ bylo napsáno: ,,Jen málo jedinců jest na světě šťastno tak, aby mu bylo splněno každé přání, po kterém touží. Nám život většinou přináší víc starostí než radostí, ale proto by jsme alespoň 1 den chtěli na starosti zapomenout a žít jako v pohádce, ve společností králů, knížat, pážat, zbrojnošů, královen, princezen, víl a přislíbil nám účast i vodník ze Stráže“.

Bohužel, v období od 13.4.1941 do 9.5.1945 byla pozastavena činnost Sokola, z důvodu válečné persekuce. Z předložených snímků a dochovaných podkladů bylo možné se dozvědět, že po druhé světové válce byla opět činnost spolku obnovena. Netrvala však dlouho, neboť opět z politických důvodů byla utlumena. Majetek byl převeden na nově vzniklou Tělovýchovnou jednotu, která pak pod názvem TJ Sokol Postoupky vykonávala činnost až do roku 1989.

V 90. letech probíhaly restituční procesy o vrácení majetku, zejména budovy místní sokolovny a sportoviště. Činnost sokolského spolku po linii ČOS byla obnovena 1.3.1991 a prvním starostou v novodobé historii se stal pan Quido Bosák. I když se potýkal s nedostatkem financí na provoz a údržbu tělocvičny a celé budovy, postupně se dařilo rozvíjet činnost a hlavně rozšiřovat mládežnickou základnu. Sokolové z Postoupek se stávali známí a úspěšní především ve hře v šachy. Pod vedením Vladimíra Opluštila pořádá oddíl jak župní přebory, tak i šachové festivaly s mezinárodní účastí. Nelze zapomenout na další sportovní aktivity, které se v jednotě rozvíjejí - odbíjená, sálová kopaná, badminton, cvičení dětí a poslední desetiletí i florbal. Rozvíjí se všestrannost, a především dívky a ženy se účastní od znovuobnovení činnosti spolku nácviků hromadných skladeb a cvičení na všesokolských sletech, Sokolském Brně a dalších společných akcích významných pro Sokol. Z vystavených fotografií i z prezentovaného sportovního nářadí a náčiní, trofejí, sportovních diplomů a pohárů, medailích, dresů a obleků, je zřejmé že Sokol v Postoupkách žil, žije i nyní a určitě bude i nadále žít.

Nejen sportem živ je člověk, a tak návštěvníci výstavy měli možnost si připomenout i okamžiky jiné, např. z nedávných oslav 100. výročí založení Sokola v Postoupkách, tradiční šibřinky, jarní oslavy v podobě pálení čarodějnic, zdobení a stavění máje, májovou veselici a další oblíbené akce nejen pro děti, jakými jsou Noc sokoloven či projekt Ukliďme Česko.

Výstavu si za dobu, po kterou byla otevřena, tj. ve dnech 5. - 6. 9. 2020, prohlédla více jak stovka návštěvníků, a to jak z řad přítomných hostů a cvičenců, tak si cestu do výstavních prostor našli i občané z širokého okolí. I na malém prostoru bylo nač se dívat.

starosta T.J. Sokol Postoupky

Bc. Aleš Strážnický, DiS.